Korte glimt fra bilvinduet gjennom Moldva
Ingen har varda den vegen du skal gå ut i det ukjende, ut i det blå.Dette er din veg. Berre du skal gå han. Og det er uråd å snu. Og ikkje vardar du vegen, du hell. Og vinden stryk ut ditt far i aude fjell. Din Veg av Olav H. Hauge, frå Under bergfallet 1951.
torsdag 31. oktober 2013
onsdag 30. oktober 2013
Tradisjonsmat
Jeg prøvesmaker meg gjennom tradisjonsmat i Romania. Her er det kålruletter med ris og kjøtt, og polenta og røkt bacon som tilbehør. Veldig godt.
tirsdag 29. oktober 2013
Trygt framme i Romania
Det var store forsinkelser i europeisk flytrafikk på grunn av stormen som fikk flere navn da den raste gjennom nordvest Europa, St. Jude, Simone og Carmen. Turen til Romania gikk imidlertid fint, bare litt ubehagelig risting ved innflyging til Amsterdam, og selvfølgelig for lite tid til at bagasjen fikk bli med videre. Landet i 18 varmegrader og sol.
Det første jeg ville se på når jeg kom til Buchurest var det elleville palasset, eller folkets hus, som Ceaușescu fikk bygget i den siste perioden av ditt diktatur. I Wikipedia kan vi lese følgende:
"Parlamentspalasset (rumensk: Palatul Parlamentului) i București, Romania var verdens nest største administrative bygning etter Pentagon da den ble bygget. Det var en av de mest overdådige og kostbare bygninger noensinne. Palassets opprinnelige navn var Folkets Hus (Casa Poporului), men ble omdøpt i den post-kommunistiske tid, først under revolusjonen i 1989 med det nedsettende Ceaușescus Hus og deretter til dagens navn. Idag blir bygningen likevel omtalt ved dens gamle navn av de fleste rumenere; Casa Poporului.
Palasset ble tegnet av en arkitektgruppe på 700 arkitekter ledet av Anca Petrescu"
Et voldsomt landemerke i et land som på den tiden manglet nesten til sine borgere. 24 år siden, og landet er endret. Jeg ser fram til å se mer av byen og landet.
søndag 13. oktober 2013
Pilgrimsleden forbi Hommelvik
Pilegrimsvegen fra Stiklestad til Nidaros gikk gjennom skogene i Malvik. Nå går vi på historisk grunn. Mange har fått gnagsår her før oss. De hadde sikkert ikke så fint vær alle sammen heller.
Her gjelder det å klore seg fast.
Langs vegen ligger plassen Nygårdsvollen, stedet der Johan Nygårdsvoll ble født, Nå vokser bare nyper på hustuftene, men en bauta over den gamle arbeiderpartikjempen og statsministeren forteller oss at her ble han født. Fine benker å ta kafferasten på, og tenke litt over Norgeshistorien etter at han ble født her i 1879.
Vi tok av fra pilegrimsvegen og gikk Nygårdvollstien nedover mot elvegjelet og Humla. Det var en bratt sti de hadde til gårdsveg i gamle dager. Dessverre var brua borte så vi måtte snu og ta samme vegen opp igjen. Det var likevel verdt strevet. Mye lav og egenartet natur i det litt mørke og fuktige terrenget langs elva.
Abonner på:
Innlegg (Atom)