søndag 25. november 2012

Barfrost-tur i fjæra



Barfrost - dikt av Nils Collet Vogt

Det er den første, gyldne barfrostdag.
Hvor let min gang! Mot ætrens skyfri riker
min aandes pust i hvite skyer stiger.
Røk hvirvler muntert op fra hyttetak.

Jeg lytter . . . Ja, nu er et dødsens tyst
i frosne skoger og paa haarde stier.
En bæk, som risler enslig uten lyst.
Litt tertitpipp . .. Jeg skvætter, naar det tier.

Jeg gir min varme til den korte dag,
som uten kraft, vemodig gylden lyser
med noe av et smil langs aasens drag.
Varm gir jeg den til alle dem, som fryster.

Jeg ser mit pust. Det saa jeg ikke før,
da kun mig selv i hett begjær og ør,
og i min sjæl det aldrig kjendtes stille.

Og vidre tænker jeg, alt mens jeg gaar
i barfrostdagens sol paa døde veie:
Har livets luer blekt dit sind, dit haar,
da er det først dig selv du tar i eie.

Dog endda er mit liv ei ebbet ut,
skjønt rudnt mig klde mørkemakter truer,
og endda - enda er hvert pust et bud,
et ildfuldt bud om livets røde luer.

Skjenk mig en kort, en gylden barfrostdag
med stjerner strenge, som mot kvelden stiger!
Skjenk høie himler over hyttetak,
I lysets aander, som nu langsomt viker!

fredag 2. november 2012

Quiltefestival



En fin dag i dag, flere tusen quiltere fra mange land samlet på messe. Mye inspirerende å se på, blide mennesker, gode kjøp, nye ideer og sliten i beina.

onsdag 31. oktober 2012

Halloween i Houston



I dag er det Haloween og det er pyntet til skremsel overalt. Selv har vi både badet og sittet i sola, og snart kommer alle de små monstrene som gjerne vil ha gotteri.

Dyreliv i Houston



Selv i en millionby som Houston kan vi finne eksotisk dyreliv.

tirsdag 30. oktober 2012

Hot Springs til Houston




Etter en god natts søvn på Alpine Inn i Hot Springs Arkansas, gikk turen nesten rett sørover og inn i Texas. Vi passerte ut av "farmland" og inn i "ranchland", nikkepumpene dukket opp mellom trærne så nå er vi også i oljeland. Vi tok avstikkere inn i gamle western-like småbyer, og spiste gulf-reker på Red Lobster. Det ble en lang dag på veien, og fullmånen kom opp før vi nådde Houston.

mandag 29. oktober 2012

Fra St.Louis til Hot Springs



 
Fra St.Louis via Little Rock til Hot Springs, kjørte vi nesten rett sørover, og kom inn i områder med bomullsdyrking og fortsatt store farmlands. Det var tydelig vi kom i sørligere strøk, for høstfargene var nesten ikke begynt. Endeløse rekker med trailere på I 40 vestover fra Memphis, men det er lett å kjøre på gode veier. Hot Springs er en liten "badeby", bygd opp rundt varme vannkilder som kommer ut av fjellet. Gamle erverdige badehus, og fin natur for turgåing. Synd vi ikke har tid til å bli her i flere dager.Det har også vært en gamlingplass for Al Capone i hans storhetstid. Har overnattet på et lite koselig motell i nabolaget til Bill Clintons barndomshjem.
Nyhetene melder storm og evakueringer på østkysten av USA, men her i sentrale deler av landet er vi helt uberørt, og det meldes 20 grader celsius og solskinn i Texas.

søndag 28. oktober 2012

Over prærien, og langs Missisippi



 
 
 Morgen over prærien, og kveld over Missisippi. En lang dag der vi kjørte gjennom endeløse områder som produserer mat for oss alle sammen. Det er vanskelig å fange den endeløse prærien i et lite kamera, men det er mektig å se på. Gjennom Illinois og Misouri renner både Illinois River og Missouri river inn i Missisippi, og den begynner å bli en virkelig flod. Overnattet like sør for St.Louis på et litt slitent motell, men har sovet veldig, veldig godt. Værmeldingen er strålende og varm, bilen går godt, og veiene er gode så vi fortsetter sørover med godt mot.
 

lørdag 27. oktober 2012

Chicago fra bilvinduet


Landet trygt i Chicago. Hentet ut en Jeep Cherokee fra bilutleien og satte kurs mot sentrum, dette var en litt større bil enn vi hadde bestilt, men utleieren snakket godt for seg, og det ble for fristende med en SUV størrelse når vi nå skal ligge 180 mil på highwayen.. Nå er vi i Amerika, ingen tvil om det :) Fortsatte ut på interstate 55 med kurs sørover. Middag på Dennis, og Holiday Inn motel i Wilbrook ga oss nattely. Oppholdsvær, sol og ca 10 grader celsius.

fredag 20. juli 2012

Jutulfjell i Flatanger


Ved Ørnreirfjellet i Sør-Flatanger står en av Norges høyeste frittstående steinsøyler. En jutul på 40 meter høy, og høyreist i juvet. Kommunen har lagt opp en av FYSAK-turene over Trefjordfjellet og Ørnreirfjellet, og ned ved foten av steinsøylen. En kjempefin tur som ga oss utsikt over nesten hele kysten av Nord-Trøndelag på en side og fjell etter fjell etter fjell på den andre siden. Godt merket og trivelig tur.

onsdag 11. juli 2012

Blomsterbro i Trondheim

Blomsterbroa over Nidelva i Trondheim gjør meg glad. Selv en regnfull dag som da dette bildet ble tatt på mandag, så blir jeg i godt humør når jeg går forbi de hundrevis av søte stemor og fioler. Får håpe de får stå i fred for vandaler hele sommeren.

fredag 6. juli 2012

Loppis i Sverige

Alle burde unne seg en sommerlig Loppis-tur til Sverige. En skattejakt mellom røda stugor og koselige torp. GOD TUR:)

onsdag 9. mai 2012

Norge i østlige Europa


Det var underlig å skifte mellom tidssonene når vi passerte grensen fra sør mot nord mellom Finnland og Norge ved Skoltefossen. Deler av Norge ligger faktisk så langt øst at det er øst for St.Petersburg og Istanbul. Vardø som er vår østligste by er også Europas eneste by som ligger i en arktisk klimasone, dvs at det gjennomsnittelige ikke er over 10 grader en eneste kalendermåned i året.

Siden 1307 har det vært festning i Vardø, da Håkon V Magnusson skjøv Norges østgrense hit. Dagens festning har passet grensen i 250 år, og hilser sola med salutt hvert år når den kommer fram etter 74 døgn under horisonten.

De holder her en grensepost.
Med sine arbeidsnever –
De verger liv mot ødets frost,
De gjør at landet lever.
Når vinternatten velter frem,
Står lys imot fra deres hjem;
Og det er tid å lønne dem
Hvis liv er landets grense.
Fra ”Sang til Vardø” av Nordahl Grieg, 1939

torsdag 3. mai 2012

Grenseland



I dag startet dagen i Siida, et museum i Inari som både presenterer naturen og Inari samenes kultur. Utstillingene var flott satt opp, og naturens endringer gjennom årstidene laget omrammingen, og folket sto i midten. Interessant, se link til museets sider: http://www.siida.fi/contents?set_language=en

Så fortsatte turen nitten  mil langs Enare sjø, fra Inari samenes område, gjennom skoltesamenes kjerneområde, innom Neiden Kapell, og til og fram til Kirkenes. Landskapet forandret seg gradvis til mer fjellfuru og småvokst bjørk, og stein i alle størrelser.

Den lille kirka i Neiden er bygget som "byggesett" i Trøndelag og skipet nordover. Åpnet i 1902, og var nok ment som en fredelig markering mot Russland for å vise at her bodde nordmenn. Det var kort avstand til de nye gullblanke kuplene på den russiske ortodokse kirka i Boris Gleb som var bygget noen år tidligere.

Både i Neiden og i Boris Gleb står det også to mindre, og mye eldre, russisk ortodokse kapeller. Et interessant område med en spesiell historie, både påvirket av naturen og av stormaktspolitikken.

onsdag 2. mai 2012

30 mil fra julenissen i Rovaniemi til Inari

Jo lenger nord vi kommer jo mer rein ser vi langs veien, og selv om det er mye snø og lite åpent vann så er tranene og svanene kommet for å være sommergjester. Vi har tatt kveld på hotel Inarin Kultahovi, et familiedrvet hotel med noen helt fantastiske filleryer på gulvene. Dagen startet ved julenissens landsby like nord for Rovaniemi, og etter et snarbesøk der er det nesten sånn at jeg tror julenissen er mer finsk enn norsk. Den var fint plassert inne i furuskogen, nesten et lite "julekjøpesenter".

tirsdag 1. mai 2012

Kulturlandskap i endring



Det mest framtredende elementet i kulturlandskapet i Norrbotten og Nord-Finland er de mange gamle høyløene som står på alle jorder. Mange har en karakteristisk form som er smalere nederst enn øverst, spontak er vanlig, men mange har fått plater på taket de siste årene. Mange er i ferd med å falle sammen. I dag har traktoreggene erstattet bruken av dem, eller den lille åkerlappen rundt dem har blitt plantet til med skog, eller er overtatt av småkratt. De står som et minnesmerke over en jordbrukstradisjon som er nesten borte, men som ennå preger området og naturen.

Törnedalen og Kukkolaforsen

Törneelven er grenseelva mellom Sverige og Finnland, og en elv kjent for sitt sikfiske. I Kukkolaforsen bygges det lange "brygger" om sommeren, og derfra fanges siken med håv når den går opp elven. I dag lå snøen enda på elvebredden, men vi fikk se elvebruset, og fikk servert en fantastisk Valborgsbuffet med sik og sikrogn i alle varianter, og laks og sild var det også mengder av. Skulle gjerne tatt med noen bokser med sikrogn hjem, men dem får vi bare kjøpt frosset så da blir reisa for lang. På turen har vi fått rogn av løye og rogn av sik, blandet med creme freche og dill. Kjempegodt. Jeg skal prøve med lodderogn når jeg kommer hjem, men den er nok både for salt og for stor.

mandag 30. april 2012

Treehotel i Harads i Norrbotten



Fem unike trehytter og en fantastisk badstu ligger i skogen ovenfor Brittas Pensjonat i Harads ved Luleåelven. http://www.treehotel.se/ I kveld er det Valborgsaften i Sverige, og fra badstua kunne vi se mellom trestammene ned til elva der de brant Valborgsaftensbål.

søndag 29. april 2012

Svenske skoger



40 mil oppover Vesterbotten og Norrbotten. Skog, skog, skog, granskogen gir seg etterhvert, furua overtar, og bjørkesjogen bli hvitere og hvitere. Til og med jernbanen, Innlandsbanan, ser det ut som om skogen prøver å erobre. Her er det mye rom for å "høre skogens ro", som det synges i barnesangen.

lørdag 28. april 2012

Villhelmina



Fin tur oppover E45 i Midt-Sverige i vårsol. Mellom Dorothea og Villhelmina møtte vi det første tegnet på at vi var på veg inn i Lappland, når vi fikk se en stor reinflytting gjennom bjørkeskogen. Vi overnatter på hotell Wilhelmina med flott utsikt over Volgsjøn. Det er lenge lyst om kvelden så vi tar en kveldtur opp til den staselige trekirken, og rusler gjennom den gamle kyrkstaden.